Temperatura mora
Panoramska slika mjesta Funtane u kojem je izmjerena temperatura mora

Temperatura mora - Istra

Temperatura mora u Istri tijekom ljeta jedna je od najviših temperatura mora u Republici Hrvatskoj. Istra je smještena u sjevernom dijelu Jadranskog mora, a tijekom ljetnih mjeseci Istra bilježi jedne od najviših temperatura zraka u Hrvatskoj zbog čega se more brzo ugrije i zadržava visoku temperaturu. Temperatura mora  u Istri ima svoje specifičnosti koje su oblikovale kulturu i način života stanovnika Istre. Upravo visoke temperature mora u Istri razlog su zašto je Istra jedna od najposjećenijih regija Hrvatske.

  • 71.7%vlažnost
  • 19.6°Ctemperatura zraka
  • 2.4m/svjetar
  • 7.6UV indeks
18.2°Cprosjek temperature mora

Nije preporučljivo se kupati jer je temperatura mora veoma niska, pogotovo za srčane i druge bolesnike.

Izbjegavajte kupanje.

Više o temperaturi mora u Istri

Temperatura mora u Istri sustavno se mjeri, bilježi i prati već više od 30 godina. Temperatura mora u Istri mjeri se na gotovo svim važnim obalnim lokacijama u Istri. Temperatura mora u Puli, temperatura mora u Rovinju, temperatura mora u Poreču i temperatura mora u Umagu samo su neke od temperatura mora koje se dnevno bilježe i pomažu u prikazu prosječne temperature mora u Istri.

Temperatura mora u Istri ima svoje osobitosti, a zanimljivo je primijetiti da je temperatura mora u Istri tijekom ljeta jedna od najviših u Republici Hrvatskoj, dok može biti jedna od najnižih tijekom zime. U Hrvatskoj, tijekom vrućih dana (s prosječnom dnevnom temperaturom zraka iznad 30 Celzijevih stupnjeva), najviše ih ima u Istri i između 20 i 30, što značajno utječe na temperaturu mora u Istri.

Temperatura mora u Istri znanstveno je zanimljiva za proučavanje i obiluje mnogim osobitostima koje su utjecale na kulturu, način života, prehrambene navike i način života ljudi u Istri. Temperatura mora u Istri prati prosječnu temperaturu mora u Hrvatskoj i značajno je viša od prosječne temperature mora na Kvarneru.

Koja je idealna temperatura mora za kupanje?

Iako se moguće kupati na svakoj temperaturi, zbog čega neki preporučuju i kupanje u hladnoj vodi poradi različitih zdravstvenih blagodati, najbolje se kupati na temperaturama od 20 do 23°C.

Za većinu kupača je ovo idealna temperatura, a pogotovo zato jer smanjuje šansu od šoka kod starijih i oboljelih osoba.

Koja je idealna temperatura mora za bebe?

Za bebe od 0 do 3 mjeseca, najmanja temperatura u kojoj bi se trebali kupati je od 32°C. Za one od 3 do 12 mjeseci, temperatura može biti nešto niža - 30°C.

Za stariju djecu, temperatura bi trebala ići od 25°C.

Temperatura bilo kakve kupke za bebu nikada ne bi trebala premašivati 35°C.

Koje su najpopularnije plaže u Istri?

Najbolje plaže u Istri su Girandella u Rabcu, Havajska plaža u Puli, plaža Bijeca u Medulinu, plaža Mulini u Rovinju i plaža Koversada u Vrsaru.

Kako se zaštititi od sunca?

Veoma se jednostavno zaštititi od sunca, samo pazi na to da piješ dovoljno vode, koristiš kremu za sunčanje s jakim faktorom (30+) i da se kloniš sunca kada je UV zračenje i temperatura najveća, a to je od 10 ujutro do 16 popodne.

Panoramska slika mjesta Funtane u kojem je izmjerena temperatura mora

Rekordna temperatura

20.1°C

Najbolje vrijeme za kupanje

  • lipanj
  • srpanj
  • kolovoz

Temperatura mora po danima u Istri

Provjeri temperaturu mora po danima u Istri