Temperatura mora

Temperatura mora - Dalmacija

Temperatura mora u Dalmaciji tijekom ljeta jedna je od najviših temperatura mora u Republici Hrvatskoj. Dalmacija je smještena u južnom dijelu Jadranskog mora, a tijekom ljetnih mjeseci Dalmacija bilježi neke od najviših temperatura zraka u Hrvatskoj zbog čega se more brzo ugrije i zadržava visoku temperaturu. Temperatura mora u Dalmacijiima svoje specifičnosti koje su oblikovale kulturu i način života stanovnika Dalmacije. Upravo visoke temperature mora u Dalmaciji razlog su zašto je Dalmacija jedna od najposjećenijih regija Hrvatske. Temperatura mora u Dalmaciji mjeri se na više od 50 jedinstvenih lokacija.

  • 67%vlažnost
  • 18.8°Ctemperatura zraka
  • 2.9m/svjetar
  • 8UV indeks
18.4°Cprosjek temperature mora

Nije preporučljivo se kupati jer je temperatura mora veoma niska, pogotovo za srčane i druge bolesnike.

Izbjegavajte kupanje.

Više o temperaturi mora u Dalmaciji

Temperatura mora u Dalmaciji sustavno se mjeri, bilježi i prati već više od 30 godina. Temperatura mora u Dalmaciji znanstveno je zanimljiva za proučavanje i obiluje mnogim posebnostima koje utječu na kulturu, način života, prehrambene navike i način života ljudi u Dalmaciji.

Južni Jadran je veoma topao, a zimi čak i drastično topliji nego temperatura mora u Istri i temperatura mora na Kvarneru. Karakteristika temperature mora u Dalmaciji uključuju brzo i mjestimično naglo zagrijavanje mora počevši od travnja, stabilnu temperaturu mora tijekom ljeta i postepeno hlađenje od listopada.

Temperatura mora u Dalmaciji mjeri se na više od 50 mjesta na hrvatskim otocima i priobalju, a temperatura mora u Dalmaciji često zna biti veća nego temperatura mora u Hrvatskoj. Temperatura mora u Dubrovniku, temperatura mora u Zadru, temperatura mora u Splitu i temperatura mora u Šibeniku najbolje mogu pomoći u razumijevanju temperature mora u Dalmaciji.

Najveća temperatura mora u republici Hrvatskoj zabilježena je upravo u Dalmaciji kada je temperatura mora na Mljetu u Malom jezeru iznosila 31,1 stupanj Celzijusa.

Koja je idealna temperatura mora za kupanje?

Iako se tehnički možete kupati na svakoj temperaturi, zbog čega neki preporučuju i kupanje u hladnoj vodi poradi različitih zdravstvenih blagodati, najbolje se kupati na temperaturama od 20 do 23°C. Za većinu kupača je ovo idealna temperatura, a pogotovo zato jer smanjuje šansu od šoka kod starijih i oboljelih osoba.

Koja je idealna temperatura mora za bebe?

Za bebe od 0 do 3 mjeseca, najmanja temperatura u kojoj bi se trebali kupati je od 32°C. Za one od 3 do 12 mjeseci, temperatura može biti nešto niža - 30°C. Za stariju djecu, temperatura bi trebala ići od 25°C. Temperatura bilo kakve kupke za bebu nikada ne bi trebala premašivati 35°C.

Kako se zaštititi od sunca?

Veoma se jednostavno zaštititi od sunca, samo pazi na to da piješ dovoljno vode, koristiš kremu za sunčanje s jakim faktorom (30+) i da se kloniš sunca kada je UV zračenje i temperatura najveća, a to je od 10 ujutro do 16 popodne.

Rekordna temperatura

22.2°C

Najbolje vrijeme za kupanje

  • lipanj
  • srpanj
  • kolovoz

Temperatura po danima u mjestu

prosjek po danu