Temperatura mora
Panoramska slika grada Crikvenice u kojem je izmjerena temperatura mora

Temperatura mora - Kvarner

Temperatura mora na Kvarneru mjeri se kao prosječna temperatura više od 30 jedinstvenih lokacija na kojima se svakodnevno mjeri i prati temperatura mora. Temperatura mora na Kvarneru ima svoje posebnosti, a a jedna od najčešće spominjanih je da je temperatura mora na Kvarneru redovito ispod prosjeka temperature mora republike Hrvatske. Također, Kvarner obiluje podzemnim izvorima slatke vode (vruljama) koje su iznimno hladne i koje spuštaju temperaturu mora na Kvarneru. Temperatura mora na Kvarneru je iznimno stabilna, a tijekom ljeta nudi pravo osvježenje od ljetnih vrućina.

  • 73.5%vlažnost
  • 18.7°Ctemperatura zraka
  • 2m/svjetar
  • 7.7UV indeks
17.5°Cprosjek temperature mora

Nije preporučljivo se kupati jer je temperatura mora veoma niska, pogotovo za srčane i druge bolesnike.

Izbjegavajte kupanje.

Više o temperaturi mora na Kvarneru

Temperatura mora na Kvarneru mjeri se, bilježi i prati već više od 30 godina. Temperatura mora na Kvarneru obiluje svojim posebnostima, a jedna od najznačajnijih je da je temperatura mora na kvarnerskim otocima u pravilu veća nego temperatura mora na priobalnim gradovima na Kvarneru.

Tako će temperatura mora u gradu Krku često biti viša nego temperatura mora u Rijeci ili temperatura mora u Opatiji. Grad s najnižom temperaturom mora na Kvarneru je Senj gdje je temperatura mora niža poradi velikog broja hladnih podzemnih izvora slatke vode koje smanjuju temperaturu mora i salinitet mora. Temperatura mora na Kvarneru mjeri se na više od 30 lokacija, a zanimljiv je podatak da je jedna od najvećih temperatura mora ikada zabilježenih u republici Hrvatskoj zabilježena upravo na Kvarneru i to na otoku Rabu kada je 2005. godine iznosila 29,5 stupnjeva Celzijusa.

Temperatura mora na Kvarneru u pravilu je niža nego temperatura mora u Istri i temperatura mora u Dalmaciji, a slična je kao temperatura mora u Hrvatskoj.

U kojim mjestima na Kvarneru se mjeri temperatura mora?

Temperatura mora na Kvarneru mjeri se na više od 30 jedinstvenih lokacija, a neka mjesta na kojima se mjeri temperaturu mora na Kvarneru su: Rijeka, Senj, Crikvenica, Dramalj, Selce, Kraljevica, Karlobag, Omišalje, Punat, grad Krk, Lopar, grad Rab, Mali Lošinj.

Koja je idealna temperatura mora za kupanje?

Iako se moguće kupati na svakoj temperaturi, zbog čega neki preporučuju i kupanje u hladnoj vodi poradi različitih zdravstvenih blagodati, najbolje se kupati na temperaturama od 20 do 23°C.

Za većinu kupača je ovo idealna temperatura, a pogotovo zato jer smanjuje šansu od šoka kod starijih i oboljelih osoba.

Koje su najpoznatije plaže na Kvarneru?

Najpoznatije plaže na Kvarneru su plaža Oprna na Krku, Vela plaža na Krku, plaža Sv. Ivan na Cresu, Rajska plaža na Rabu, plaža Pudarica na Rabu i plaža Sipar u Mošćeničkoj Dragi.

Kako se pravilno zaštititi od sunca?

Veoma je jednostavno zaštititi se od sunca. Potrebno je paziti na to da piješ dovoljno vode, koristiš kremu za sunčanje s jakim SPF faktorom (30+) i da se kloniš sunca kada je UV zračenje i temperatura najveća, a to je od 10 ujutro do 16 popodne.

Ako si predugo boravio na suncu i imaš opekline, saznaj kako postupati u slučaju opeklina od sunca i postupaj prema savjetu liječnika.

Panoramska slika grada Crikvenice u kojem je izmjerena temperatura mora

Rekordna temperatura

20.9°C

Najbolje vrijeme za kupanje

  • lipanj
  • srpanj
  • kolovoz

Temperatura mora po danima na Kvarneru

Provjeri temperature mora po danima na Kvarneru